maanantai 8. kesäkuuta 2015

Isä-tytär viikonloppu Näsbyssä

Erinäisten sattumuksien takia viikonloppupurjehdukselle lähdettiin tavallisesta poikkeavalla porukalla, allekirjoittanut ja Sini pääsivät veneilemään. Lähtö venyi sen verran myöhäiseksi että päätettiin jo matkavarusteita pakatessa että syödään määränpäässä.

Lähtiessä oli tuulta ihan riittävästi mutta ei ihan paras suunta Airistolle, hiukan olisi pitänyt kryssiä, ajeltiin koneella ja syötiin välipalaa. Pieni sadekuurokin saatiin niskaamme. Airiston eteläpäässä nostettiin purjeet, fokka ja iso. Heti lähdettiin aika mukavaa nopeutta kohti Houtskaria, hetken päästä alkoi tuulemaan sen verran kovaa että päätettiin ottaa iso kakkos reiviin. Silläkin yhdistelmällä oli nopeutta 6...7 solmua.
Sataa sataa ropisee
Nyt kulkee hienosti
Rantauduttiin "paremmalle" puolelle seuraavan aamun tuulensuuntaa ajatellen, se puoli olikin jo lähes täynnä. Ylättävän paljon veneitä Näbyn laituriin tulikin illan mittaan.
Käytiin maksamassa satamamaksu ja ostettiin samalla ruokaa ravintolasta . Kun ruuat oli syöty niin kello olikin jo melkein 19 ja päästiin saunaan. Sini oli suunnitellut menevänsä uimaan mutta tuli toisiin aatoksiin satamassa, ihme juttu vaikka merivesi oli laiturilla jo +13°C.
Illalla paistoi aurinkokin kauniisti.
Oltiin varmaankin saatu raitisilmamyrkytys, koska yhdeksältä oltiin jo rättiväsyneitä ja päätettiin mennä nukkumaan.

Yöllä tuuli kääntyi länteen ja voimistui, ihan niin kuin ennustuksessa luki. Meidän veneen puolella laiturissa ei ollut aaltoa ja veneet roikkui nätisti keulaköysien varassa, toisella puolella oli melkosta loisketta, onneksi tungettiin idän puolelle.

Lähtö olikin sitten aika jännittävä, on tullut hiukan huonoja kokemuksia lähdöistä missä tuulee kovaa keulaan. Tuulen voimakkuus vaihteli 6 - 13 m/s:ssa. Loppujen lopuksi lähtö menikin ihan hyvin kun minä olin ruorissa ja pidin vetoa eteenpäin ja sen avulla pidin keulan koko ajan suoraan tuuleen. Sini otti keulan köydet ja kipitti perään vetäämään poijuköydestä ja irroitti poijun.
Kamera valitettavasti latistaa aallokkoa, se oli hieno livenä. 
Ajeltiin taas Näsbyn mutkapätkät koneella ja valmisteltiin purjeet ja köydet valmiiksi, heti kun kapeimmat paikat oli ohi niin purjeet ylös, mutta iso suoraan kakkos reiviin. Se olikin hyvä valinta sillä tuulta oli puuskissa 15...16 m/s. Melkoista kyytiä mentiin kohti Airistoa välillä aalloissa surffausta ja nopeus nousi yli 8 solmuun. Airistolla tuuli ei ainakaan laantunut ja sivumyötäisessä paineltiin välillä yli 9 solmua mikä lienee maksimit mitä tällä veneellä ollaan päästy. Sini oli ruorissa suurimman osan aikaa ja hauskaa oli. Rantautuminen oli taas naurettavan helppoa, vaikka satamaan tuuli osui ihan kunnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti