tiistai 30. elokuuta 2016

Muinaistulien yö Parattulassa

Vihdoinkin merelle, pikkuisen tauon jälkeen. Oli välillä huonoja kelejä ja yhdet 40+40 syntymäpäivät niin jäi viikonloppuja väliin, ettei päästy lähtemään. Muinaistulien yötä päätettiin kuitenkin lähteä jonnekin viettämään. Suurimman ongelman paikan valinnassa aiheutti Rauli-myrsky. Piti löytää satama, joka olisi suojainen. Ja tietty edes jompaan kumpaan suuntaan pääsisi purjeilla sekin piti ottaa huomioon.
Suojaisuuden takia päädyimme Peterzenille ja olemme sen mukavaksi paikaksi todenneet. Lauantai aamulla lähdimme matkaan, niitä myrskytuulia uhmaten. Airistolla keli oli vielä suhteellisen kevyt, mutta Pyytinkarin jälkeen Jataniemen aukolla oli aivan järkyttävä aallokko ja mitä lähemmäs Iniönaukkoa päästiin sitä korkeimmiksi aallot muuttuivat. Ja vastatuuli tietenkin. Pasi oli aivan litimärkä venettä ohjatessaan, kun vesi löi mukavasti yli. Muutenhan sää oli lämmin, ei valittamista. Matka tuli tehtyä siis lähinnä koneajona, muutaman kerran avattiin hieman jennaa auttamaan matkantekoa, silloin kun ei ollut pahasti vastaista.
Viiden ja puolen tunnin reissaamisen jälkeen olimme perillä. Pieni tuuli ei satamassa enää haitannut. Paljon oli porukkaa, mutta meidänkin jälkeen tuli vielä muutama vene ja kaikki mahtuivat. Kävimme syömässä ravintolassa hyvät kuha-annokset ja hetken niitä sulateltuamme menimme saunaan. Yleensä Pasi saunoo pidempään kuin minä, mutta tällä kertaa kävi toisin päin. Mutta en vaan malttanut lähteä pois kun kerrankin löytyi juttuseuraa saunasta.
Ravintolan terassilla oli livemusaa, se kuului mukavasti veneeseen, ei tarvinnut lähteä minnekään vaan istuimme sitloodassa nauttimassa illasta. Auringon laskun jälkeen kalliolle sytytettiin useita pieniä tulia palaamaan ja vähän myöhemmin ammuttiin raketteja. Yö oli rauhallinen ja nukuimme hyvin.
Aamulla heräsimme auringonpaisteeseen. Aamupalan jälkeen kurvasimme septille ja lähdimme kohti kotia. Päästyämme ulos Parattulaan menevästä kapeasta väylästä näytti tuulta olevan mukavasti, joten laskimme heti kölin ja nostimme ison. Siinä samoihin aikoihin lähti peräkanaa useita purjeveneitä ja aika useat tekivät samoin, että heti vaan purjeet ylös. Iniönaukolla kokeilimme aluksi jennaa ison seuraksi, mutta koska tuuli oli myötäinen päädyimme spinnuun. Päivän paras valinta. Sää ei ollut kovin lämmin, vaan huomattavasti kylmempi kuin lauantaina, mutta ei se menoa haitannut. Myötätuuli oli meillä koko matkan. Pääsimme spinnuttelemaan jopa Pyytikarin ja Maisaaren ohittavat kapeikot, kun yleensä niissä tuuli kiertää niin, että purjeet joutuu laskemaan tai vähintään koneella auttamaan.
Loppujen lopuksi spinnu laskettiin ihan Samppansuntin suulla ja iso hieman myöhemmin. Kertakaikkisen mukava viikonloppu jonka kruunasi sunnuntain spinnuttelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti