perjantai 6. heinäkuuta 2018

Kesäkuun purjehdukset

On vähän jääneet nämä päivitykset, mutta tässä tulee ny kerralla käsiteltyä koko kuukausi. Kesäkuussa ehdittiin reissuun kolme kertaa.

Peterzen 9-10.6.
Täällä käytiin Pasin kanssa kahdestaan. Tuulta oli mennentullen miten sattuu. Päästiin purjeillakin. Mitään ihmeellistä ei tässä reissussa tainnut olla. Ruokaa tehtiin veneessä ja saunassa tuli käytyä. Suojaisessa satamassa nukuttaa aina hyvin. Septi tyhjennettiin lähtiessä. Tästä seuraavana viikonloppunakin oli tarkoitus lähteä merelle, mutta sairastuttiin kaikki vatsatautiin, joka vei voimat, joten ei tullut mieleenkään lähteä mihinkään kotoa.

Juhannus Katavakarissa

Tälle reissulle lähtivät mukaan Sami ja Samin kaveri Tuukka. Suunnattiin siis jälleen Pasin serkun mökille juhannuksen viettoon. Matkaan lähdetiin pienen säädön jälkeen torstaina. Koko viikkohan oli ensin jännitetty myrskyä ja koska se iskee. Kun näytti siltä että perjantaina, niin matkapäivä oli helppo valinta. Mukavasti päästiin purjeilla, välillä vähän satoikin, mutta ei se sitten haitannut. Yli puolenyön meni matkanteko tällä kertaa, mutta oltiinpa sitten saaren suojassa myrskyn aikaan.
Juhannusaattoaamuna ei sentään tarvinnut lämmittää takkaa, mutta eipä säässä ollut kehumista. Myrskyn alkamisen jälkeen miehet joutuivat kertaalleen ottamaan busterin alleen ja käymään veneellä katsomaassa, että ankkuri pitää. Pasi kertoi puuskien olleen 23 m/s, mutta hyvin oli ankkuri siinä vaiheessa jo pohjassa kiinni eikä liikkumista tapahtunut. Päivää ja iltaa vietettiin perinteisellä kaavalla eli grillausta, chillausta ja saunomista. Vaikka tuuli suoraan saunarantaan uimassa piti silti käydä. Yöksi tuuli vähän tyyntyi ja sade lakkasi, mutta sen verran kuitenkin tuuli, että kokkoa ei uskaltanut polttaa.

Juhannuspäivänä paistoi aurinko, mutta lämmin ei kyllä ollut. Perusmeininki grillauksineen ja saunomisineen, nyt oli mukavampi pulahtaa mereenkin. Pojat kävivät ajelemassa kumiveneellä.
 
Sunnuntaina oli edessä kotimatka. Ankkurin irroitukseen kului jokunen tovi, sen verran tiukassa se oli pohjassa. Tuuli oli nyt meille suotuisasta suunnasta joten koko päivä päästiin purjeilla. Ströömiä vedettiin jopa spinnulla hetken matkaa. Ennen Iniön aukkoa se olikin hyvä laskea, kun puuskat alkoivat olla reippaita. Loppumatka mentiin pelkällä isolla ja kotimatka sujui joutuisasti.

Korpoström 30.6-1.7.

Sini tuli käymään kotona huollattamassa autoaan, joten houkuteltiin hänet mukaan merelle. Pohjoistuuli teki sataman valinnasta vaikeaa, mutta Korpoström täytti ehdot eli päästäisiin osan matkaa purjeilla mennen tullen, tuulen suoja sekä septin tyhjennys mahdollisuus.
Reivatulla isolla ja reivatulla jennalla mentiin, välillä pelkällä isolla. Satamassa päästiin laiturissa sille puolelle mille haluttiinkiin. Pasi ajatteli jo aamun tuulen suuntaa, että olisi helpompi lähtö. Sinin mukaan pyytämisellä oli taka-ajatus... nostettiin se nimittän puosun tuolilla mastoon. No saalinkeihin asti vain, kun piti käydä yksi ploki kääntämässä oikein päin. Ja hakemassa matkalla Pasilta karannut ylägaija alas.
Loppujen lopuksi meillä oli hyvinkin suojaisa paikka kahden isomman veneen välissä. Siitä oli hyvä pulahtaa mereen ennen saunaa. Minä siis, ei meillä kukaan muu kylmässä ui. Onneksi meillä oli omat ruuat mukana, Pasi nimittäin kuuli miesten saunassa että ravintola vaihtaisi omistajaa seuraavana päivänä ja siellä oli myyty ei oota ruuan suhteen.
Hyvin nukutun yön jälkeen oli  mukava herätä auringonpaisteiseen päivään. Gastia sai vähän herätellä, mutta päästiin kuitenkin kotimatkalle. Purjeita säädettiin urakalla, laskimme nimittän jenna alas ja viritimme fokan tilalle. Fokkakin on muokattu rullaan sopivaksi muuten mutta sitä ei voi rullata sisään, sen voi vain nostaa ja laskea. Hieman siinä oli säätöä, mutta olipa mukavaa kryssiä vastaiseen kun keulapurje toimi kuin unelma. Kyllä me sitten jossain ominaisten aukon paikkeille kyllästyttiin siihen kryssiin ja tipautettiin purjeet alas ja jatketiin koneella loppumatka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti