sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Tuulinen siirtopurjehdus

Alunperin meidän oli tarkoitus siirtää vene vasta viikon päästä Saloon, mutta kun myrskyn jälkeen oli luvassa reipasta tuulta ja sopivasta suunnasta eli lännestä niin aikaistimme siirtoa.

Lauantai aamuna lähdettiin. Jo satamassa oli selvää, että nyt tuulee ja kunnolla. Lähtö oli haasteellinen ja kauden eka ja vika MOB (man over board) tilannekin nähtiin. Tiputin nimittäin keksin veteen, onneksi itse pysyin veneessä. Meillä on satamassa sivutukena köysi laituripaikan toisella laidalla ja nyt sitä tarvittiin. Pidin keksin avulla köydestä keulaa suorana lähdössä ja loppumetreillä en saanutkaan sitä irti, joten mereenhän se tippui. Saimme sen onneksi pelastettua merestä mukaamme.
Ajelimme moottorilla vastatuuleen kohti Airistoa ja Pasi laitteli purjeita nostokuntoon. Iso oli tarkoitus nostaa heti reivattuna ja fokka perään. Rajakarille meidän kanssa samoihin aikoihin sattunut Finnlines muutti suunnitelmaa sen verran että nostettiin vain fokka ja avustettiin koneella.
Toisaalta hyvä valinta kun oli tarkoitus pysähtyä huoltotauolle Airisto strandiin. Länsituuli osuikin todella suoraan Airisto strandin satamaan. Saimme kuitenkin itsemme nätisti laituriin ja Pasi vaihtoi kölin hydrauliikka öljyt ja keittelimme kahvit. Suunnittelimme tyhjentävämme septin, mutta onneksi Pasi kävi kysymässä ennenkuin edes yritettiin vaihtaa laituria, septi ei nimittäin toiminut. No tästä satamasta lähtö ei sitten mennytkään ihan putkeen. Olimme melko leveässä välissä, joka oli tarkoitettu kahdelle veneelle, yksin. Koska tuuli niin kovaa keulasta, tuuli käänsi meidät poikittain siihen väliin eikä oikein mahduttu. Oman veneen perä ja keula vähän kolisivat laituriin, onneksi saimme väistettyä viereisessä välissä olleen veneen. Muillakin tosin näytti olevan vaikeuksia, yksi iso purkkari yritti rantautumista mutta kun ei onnistunut kovan tuulen vuoksi niin lähti samantien pois.
Heti satamasta päästyämme nostimme sitten ison kahteen reiviin ja fokan eteen. Tällä setupilla pääsimmekin todella pitkälle. Hieman Paraisen kohdalla jouduimme kapeikoissa auttamaan koneella, kun tuuli hetkellisesti hävisi lähes kokonaan. Kovimmat puuskat päivän aikana olivat n 17 m/s ja keskituuli varmastikin 11 m/s. Suurin nopeus hetkellisesti 8 solmua edellä mainituilla purjeilla myötätuulessa mutta ilman myötäaaltoa.
Rungonsalmen sillan jälkeen tuuli taas tyyntyi ja päätimme laskea purjeet. Hetken päästä nostimme kuitenkin fokan takaisin menoa auttamaan kun tyyntyminen olikin vain hetkellinen. Pääsimme Angelniemeen asti, siis Kokkilan lossille purjeilla. Kerrankin näin, että ei ollut vastatuulta tai bläkää siirtopäivänä. Sitten oli pakko laskea fokkakin ja nostaa köli kun viimeinen kapeikko kohti Saloa on todella matalaa.
Kerrassaan mahtava purjehduspäivä näin kauden päätteeksi. Telakalla vielä kannettiin siellä odottavaan autoon tavaroita ja tänään sunnuntaina haettiin toinen auto Turusta ja lisää tavaraa pois veneestä. Pasi kävi vielä iltapäivällä ottamassa ison alas ja puomin pois. Ensi keskiviikkona on sitten veneen nosto vedestä.

Halikonlahdelle näkyvät märyn uudet "maamerkit"

1 kommentti:

  1. Ihan mahtava kirjoitus, maisemat. Ihan kuin olis ollut mukana. Hyvä hyvä...

    VastaaPoista